Over ons

Bart Proost (Turnhout, 1977) is een Vlaams striptekenaar.Proost behaalde hij zijn meesterschap in de Beeldende Kunsten te Hasselt. Na zijn studies werkte hij tijdelijk als grafisch vormgever in Antwerpen. Sindsdien is hij leerkracht kunstvakken te Neerpelt.
 
In 2001 was hij een van de laureaten van ‘De start van een loopbaan’, een wedstrijd voor jong Vlaams striptalent, georganiseerd door de Vlaamse regering. In 2006 was hij een van de laureaten van een cartoonwedstrijd over ‘Gelijkheid’, georganiseerd door het Vlaamse parlement. Tussen 2000 en 2008 werkt Proost ook als illustrator voor educatieve uitgeverijen en magazines.
 
In nasleep van de de multimediale tentoonstelling ‘Klank en Beeld’ in Provinciaal Domein Dommelhof (2008) werd hij door de rockgroep Gorki ingelijfd om decorprojecties te maken voor hun Vlaamse theatertournee ‘Voor Rijpere Jeugd’ in 2009-2010.
 
In 2015 bracht Saga Uitgaven de ‘one-shot ‘Alleen Op De Wereld: Chavanon’ uit: een interpretatie van de klassieke 19de-eeuwse roman van Hector Malot.
 
In mei 2019 bracht Saga Uitgaven ook de graphic novel ‘Kaspar Hauser: in het oog van de storm’ uit. Proost tekende het waargebeurde 19de-eeuwse verhaal (geschreven door Verhast) van de Duitse vondeling Kaspar Hauser, een van de grootste raadsels van zijn tijd. In 2020 verscheen dit boek ook in het Duits (bij Stainless Art). Het boek werd verdeeld in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.
‘Alexander De Grote’ is zijn bekendste stripreeks: in deze strips wordt het bekende historisch personage geparodieerd.
 
In 2011 verscheen het eerste gag-album bij Brabant Strip. Het album (‘Alfa & Omega’) werd achteraf heruitgegeven door Strips2Go, de uitgeverij die in 2013 ook het tweede humoristische avonturenalbum ‘De Sandalen van Hermes’ (met scenarist Barcas) bracht.
‘Het Raadsel van de Sfinx’ verscheen als derde Alexander-album in 2016 en was wederom een komisch avonturenverhaal bij Strips2Go.
In oktober 2017 kwam bij dezelfde uitgeverij het gagalbum ‘De Kleine Alexander’ uit, een deels educatief gag-album over de jeugd van de jonge Alexander.
In december 2019 verscheen het avonturenalbum ‘De Vloek van Poseidon’ (met Barcas).
 
Het nieuwste gagalbum ‘De Groene Jaren’ – over de tienerjaren van Alexander – is voor 2021.
 
 

De Groene Jaren promo LQ

Bart Cassauwers (Kapellen, 1970) is een Vlaams-Nederlandse schrijver/scenarist.
 
Hij debuteerde in 2001 als comedian onder het pseudoniem Bart Wax met een derde plaats op het theater aan zee (Oostende) stand up comedy concours. Daarop toerde hij met zijn show “lucht- en andere zakken” langs Vlaamse en Nederlandse podia. Hij draaide jarenlang mee in het Bonjour Micro collectief, schuimde de Nederlandse podia af met het Vlaams Bloot comedy collectief en speelde regelmatig voor A world of comedy.
 
Van 2004 tot 2008 was hij jeugdcultuurmedewerker in Antwerpen. Hij begeleidde, schreef en regisseerde verschillende jongeren en jongerencollectieven in hun eerste podium- of filmervaringen.
 
In 2007 maakte hij de cross-over naar het cabaret en schreef hij de theatershow Waanzien die hij speelde onder de naam Bart Cassau. Hij haalde hiermee in 2008 een derde plaats in het rabobank Camuz-festival (Leidschendam).
 
In 2007 legde hij zich ook toe op stripscenario’s. Onder het pseudoniem Barcas, publiceerde in Pulpdeluxe, Kraai, Brabant strip magazine, stripjournaal, hobbymagazine en Knocky. Voor het hommage album “op zoek naar Pom” leverde hij een gag aan Kristof Fagard (Kiekeboe) dat als ex-libris gepubliceerd werd.
 
Hij schrijft de albums van Alexander De Grote voor Bart Proost en de trilogie Lise op Monstereiland voor Kristof Berte. Met deel 2 van Lise op monstereiland werd hij genomineerd voor de stripschapprijs voor beste jeugdalbum van 2019.
 
 

75041752_3037750522908324_7787620484765450240_o

ALXdekleine tekst 46ALXdekleine tekst 46

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.